Pe 25 și 26 decembrie 2022, o auroră ciudată, incredibil de împrăștiată și răspândită a fost observată peste Arctica. Deși majoritatea aurorelor sunt viu colorate și formează modele clar vizibile pe cer, această auroră era slabă și nu avea trăsături clare. Un studiu recent sugerează că acest fenomen rar se datorează fluxului de electroni cu energie ridicată care provin direct din coroana solară.
Aurorele care apar la o altitudine de 100 până la 300 de kilometri sunt fenomene luminoase spectaculoase cauzate de interacțiunea particulelor încărcate (electroni) ale soarelui cu atomii și moleculele din atmosfera noastră. Aceste particule se formează ca urmare a ejecțiilor de masă coronală (CME) după o erupție solară. La atingerea Pământului, se deplasează de-a lungul liniilor câmpului magnetic al Pământului și se acumulează spre poli într-o zonă cunoscută sub numele de “coada magnetică”.
Odată asamblați, electronii accelerează și se ciocnesc cu atomii și moleculele atmosferei, creând pene mari de lumină colorate. Culoarea albastră indică interacțiunea cu azotul, iar verde sau roșu indică interacțiunea cu atomii de oxigen, în funcție de altitudinea deasupra nivelului mării. Aurorele pot apărea și la latitudini mai mici, în funcție de intensitatea KVM, așa cum a fost în luna mai a anului trecut.